tisdag 19 juni 2012

Om maskulinitet

Jag var lagets enda tjej och gjorde lite för många mål. En protest lämnades in och vi förlorade matchen”.
Det berättar Jane Törnqvist som har representerat Sverige i 109 landskamper och spelat elitfotboll i två decennier. Hon är en av vår tids mest framgångsrika fotbollsspelare och berättar i dagens Tendens om sina erfarenheter.

Kärleken till sporten och viljan att bli en bra spelare, till och med bäst, har varit drivkraften. Jane Törnqvist berättar om strävan efter det genuina i livet, glädjen i att uppnå sina mål och att finna lyckan i det man gör. Men också om orättvisorna hon upplevde som ung idrottstjej och som fortfarande gör henne ledsen.

Lördagens Konflikt handlade om våld och övergrepp som följer i mäns spår – oavsett om de är fotbollsfans, finanslejon, FN-soldater eller valutafondschefer. Varför gör män så? Och vad är det för manlighet som går i försvar när den frågan ställs? Programmet tar upp fransk tystnad, colombiansk ilska och den svenske författaren som förföljts och förtalats för sitt skrivande om mäns våld mot kvinnor.

Dåvarande Jämo Claes Borgström ställde krav på bojkott av ett fotbolls-VM med tyska bordellbås för sex år sedan. Veckans "rumpstraffar" har gjort de svenska spelarna till en del av en debatt om pennalism. Ukraina har blivit till en gigantisk bordell, centrum för Europas sexturism. Ukrainska kvinnor är sexslavar under fotbolls-EM. Bara några få feminister kräver bordellbojkott.

Frågan ställs i programmet om vad vi gör åt en värld där ständigt nya män blir förövare och torskar, som trakasserierna av kvinnor på Tahrir-torget i Kairo, som våldtäktsmän, som torterare hos den syriska milisen och som terrorister som motiveras av att "manligheten" hotas, som Breivik sa i veckan, och Bin Laden tjatat om tidigare. Är maskuliniteten/manligheten i sig ett problem? Är den hotad och blir därför hotande? Eller håller den på att haverera?

I Frankrike greps internationella valutafondens chef, Dominique Strauss förra året i USA, misstänkt för våldtäkt av en hotellstäderska. Hemkommen till Frankrike anklagas han för att vara organisatören bakom ett nätverk av mäktiga män som ordnade sexfester med prostituerade

I Colombia har våldtäkter varit mer regel än undantag i flera regioner. Nu när ytterligare ett offer, en kvinna i Bogotá, våldtogs och mördades i en park utlöste det en plötslig och ovanligt kraftfull reaktion.

När författaren Kristian Lundberg i höstas skrev några krönikor om mäns våld mot kvinnor väckte det läsarreaktionerna. Upprördheten riktades inte mot våldet, utan mot Kristian Lundbergs person.

Ett problem som stärker en stereotyp manlighet är den ständiga uppdelningen i män och kvinnor, där män förväntas sträva efter makt och kontroll. Män som ”lyckas” belönas genom höga positioner, så länge de inte går för långt.

Min övertygelse är att vi måste synliggöra könsmaktordningen och samtidigt motverka dikotomiseringen av män och kvinnor, vilket jag bloggat om i ett flertal inlägg. Likaså att alla har ett ansvar, men ju mer makt desto större ansvar. Varje synliggörande av den negativa maskulinitetens fruktanssvärda konsekvenser är ett steg åt rätt håll. Men det finns starka krafter som vill behålla mansidealens hegemoni, oavsett dess konsekvenser. Se t ex Maria Svelands debattartikel som jag bloggade om i april.

Tänker på hur jag själv omedvetet agerat för att t ex pojkars/mäns manlighet inte ska såras. Jag är delvis fostrad till att skydda pojkars och mäns kulturellt styrda behov av att inte behöva förlora mot en flicka/kvinna. Märker hur jag fortfarande kan använda ordet killar, ungefär som om de vore en homogen grupp skilda från gruppen tjejer.

För övrigt ska jag få hjälp med att tömma lungsäcken på vatten i morgon. Längtar efter att få mindre andningsbesvär. Är trött och ägnar mycket tid åt att bara ligga och glo i taket.
Lungört från min gamla trädgård. Känns aktuell både utifrån sina färger och namnet. Dessutom är den vacker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar