söndag 26 februari 2012

Konservativa bekräftande mansnätverk

En mening i Frimurarnas grundvalar som jag tidigare bloggat om är

”Kunskaperna förmedlas till medlemmarna grad för grad för att därmed låta dem steg för steg närma sig sanningen och ljuset.” Se t ex blogg onsdag 23 februari 2011

Tänker ofta på grundstrukturerna i ordensällskapen när jag lyssnar på män med makt. När jag hör en man med självklarhet uttala sig om hur det är, brukar jag fundera över i vilka rum dessa utsagor får instämmande nickningar av många andra män.

Minns inför kärnkraftomröstningen 1980 när en av Vattenfalls höga chefer påstod att kärnkraftsavfallet var inget problem. Avfallet kunde han lagra hemma i sitt garage. Han fanns säkert med i manliga nätverk där kärnkraften ansågs oproblematisk och kärnkraftsmotståndarna rädda och okunniga.
Har tidigare bloggat om en annan hög Vattenfallchef som klappade mig på axeln och sa att allt kommer att bli så bra när Uppsala kommun sålt energibolaget till Vattenfall. Det blev istället dyrt för såväl kommun, som för kommuninnevånarna, som för miljön. Se blogg 27 april 2011.

I måndags lyssnade jag på Studio 1
Sverker Martin-Löf, påannonserad som en av svensk industris mäktigaste män framförde vad industrin anser om möjligheterna att kunna börja bygga ny kärnkraft. Han påstod att industrin behövde en långsiktig energipolitik med god tillgång till el för att vilja investera långsiktigt. Är det något som svensk industri har haft så är det god tillgång till el. Innan avregleringarna och konkurrensutsättningen var den dessutom billig och säker, men inte byggdes svensk industri ut för det. Då var det något annat som var statens eller någon annans fel.

 Minns när partikamrater till mig kallade svenska storbolag för lata kapitalister. Istället för att själva agera och utveckla företagen klagade VD:arna på staten om de av en eller annan anledning inte kunde fortsätta tjäna lika mycket pengar.

Tycker det har varit ett evigt gnällande under årtionden från dessa ”storgubbar”. Är det något som är ett hot mot utvecklingen så är det dessa gnällnätverk som trumpetar ut sina okunnigheter och dunkar varandra i ryggen. Och sedan ska andra serva, medan gubbarna fortsätter tro sig veta allt. Och nu är de på igen om att de vill ha kärnkraft, istället för att ställa om till hållbar utveckling. Det finns och har under årtionden funnits massor med möjligheter att starta upp metoder för ny förnyelsebar energiteknik, men detta finns det inget intresse av. Svenskaforsknings innovationer inom energitillverkning får istället vidareutvecklas utomlands.
I måndags hörde jag också på Epstein i P1.
Utbildningsminister Jan Björklund debatterade om forskningens framtid med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Filosofiprofessorn Hans Ruin berättade om vad som fungerar i praktiken och vad han tycker om de politiska förslagen.
Björklund utmärkte sig som alltid med sin okunskap om modern pedagogik och utbildning. Hans elitistiska och biologistiska människosyn blev väldigt tydlig. Han ville köpa hit de ”skickligaste” forskarna till svenska universitet. På detta sätt ska Sverige få nobelpris.
 Kan tänka mig att han också umgås i manliga nätverk som sitter och bekräftar varandra i att det var bättre med 50-talets elitistiska sorteringsskola.

Det finns många män inom vänstern och miljörörelsen som protesterar mot gubbväldet. Men det behövs många fler för att bryta elitiseringen av skolan och också påbörja ett hållbart energiutvecklingsarbete.

Till sist läste jag följande i lokaltidningen.
”Det gör ont att bli av med körkortet”.
Att inte få övningsköra med sina barn ”kan förstås vara både opraktiskt och lite pinsamt.”
...”det värsta är nog att köra onykter.”
Körkortet kan du bli av med om du riskerar andras liv genom att köra alldeles för fort, köra onykter eller köra mot rött ljus, alltså att allvarligt riskera andra människors liv. Men dessa riskera för andra handlade inte artikeln om utan om alldeles ”normala” vita nätverkande bilägare som kanske har ”otur” och åker fast. Och som det då är synd om eller?

Visst är det synd om alla människor ibland. Men jag tycker minst synd om nätverkande maktgubbar som bekräftar varandra i att fortsätta göra och tänka som de alltid har gjort, istället för att bidra till hållbara förändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar