onsdag 28 september 2011

Om tillväxt, konsumtion och miljö

Hela dagen har jag haft fullt upp. I helgen kände jag oro för att jag inte skulle orka med allt jag ville genomföra denna vecka. Det har blivit lite mer än vad jag trodde och jag har orkat. Känns härligt att kroppskrafterna räcker till det som jag vill och planerar.

Kom nyss hem från ett medlemsmöte, där vi diskuterat motioner till vänsterpartiets kongress i januari. En motion handlade om att många av oss i västvärlden lever över våra tillgångar. Utsläppen av klimatpåverkande gaser har förvandlat klimatförändringen och relaterade miljöfrågor till överordnade politiska frågor. Det innebär att vi inte längre kan avstå från omfattande förändringar i den västerländska livsstilen i stort.

Det som känns nytt och viktigt och som jag känner starkt för är att målsättningen om ekologisk hållbarhet är i konflikt med den ekonomiska teori som även vänsterpartiet utgår ifrån. Vi behöver utveckla nya teorier och politiska förslag som är förenliga med de långsiktiga målen och som inte bygger på ständig materiell tillväxt. Är glad över att motionen väckts av partikamkrater och att den fick stöd på medlemsmötet.

Tycker att Fria tidningens Nette Enström skriver engagerat och starkt om ”Konsumtion som frihet och slaveri”. Hennes text lyfter samma frågor som motionen jag beskriver ovan. Ledare avslutas med orden

”Vår frihet att konsumera beror på att andra tvingas odla vår mat, producera våra konsumtionsprylar och serva oss med råvaror och arbetskraft. Livegenskap, slaveri och skuldslaveri är bärande delar i den globala ekonomi som ger oss ”frihet”. Vi är ett plundrarsamhälle, tills den dag vi själva börjar skapa vår frihet och inte tvingar andra att slava för oss.”

Tror inte att vi helt behöver avskaffa privatbilismen, men nuvarande energiförbrukning är helt ohållbar. Bilen behöver bli ett litet komplement till en väl utbyggt kollektivtrafik. Läs mer i Fria tidningen

Zygmunt Bauman är sociologen som gång på gång sätter fingret på det som vi allra minst vill se – i oss själva och i vår samtid. Han säger sig vara ”besatt av samtiden”, just därför att det är våra val i dag som kommer att avgöra framtiden.

Zygmunt Bauman menar att vi är indoktrinerade i att tro att konsumtion är fri vilja – och till och med ett mått på fri vilja. Han beskriver hur gallerior har blivit en slags apotek. När vi är ledsna shoppar vi, har vi tråkigt så shoppar vi. Men inte enbart för att stilla våra individuella önskningar. Vi intalas att det också är för nationens bästa, att tillväxt genom konsumtion är enda vägen framåt – mot välstånd och lycka. Han efterfrågar en generell välfärd, för den främjar solidaritet och stigmatiserar inte människor. Läs mer på Arbetaren Zenit.

Alla dessa texter pekar på samma sak: internationell solidaritet, jämlikhet och ändrad livsstil är nödvändiga förutsättningar för att människor ska överleva på vår planet.

I eftermiddag träffade jag mina barnbarn. Mänskliga rättigheter och en god miljö måste också gälla dem och alla andra födda och ofödda barn.
Tänker att jag också måste bidra till en förändring genom att minska min resursförbrukning . Känner hur svårt och nödvändigt det är. Enda vägen är att förändra tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar