tisdag 22 februari 2011

Min tankar om heterosocialitet

Jag har tidigare skrivit om hetero- och homosocialitet. Har flera gånger upplevt hur kvinnor i mitt parti mycket tydligt markerar att det är männen de stöder när det varit olika åsikter eller konflikter mellan mig och män i vänsterpartiet.

Jag har fortfarande bilder på näthinnan av hur kvinnor lutar sig lite mot män och säger ungefär: du är duktig du och visar med sitt kroppsspråk hur de ställer sig på mannens sida. Sådant agerande har gjort mig upprörd och ledsen.

Det är en sak om man deltar i samtalet på den ena partens sida och en annan sak att med olika åthävor uppmuntra mannen. Dessutom har jag erfarenhet av hur kvinnor på olika sätt medvetet eller omedvetet ”uppvaktar” män i partiet för att få stöd för sin sak.

Vänsterpartiets ideologi grundades för nästan 150 år sedan, då samhället var ännu mer patriarkalt än idag. Patriarkala strukturer och förväntningar på att har mer makt än kvinnor finns det mycket av i arbetarrörelsens partier.
Homosocialitet: Män orienterar sig mot andra män och bekräftar och lyfter varandra Heterosocialitet: Kvinnor orienterar sig mot män och bekräftar männen
Homosocialitet och heterosocialitet förekommer på de flesta arbetsplatser och i alla partier i någon form och beror på maktobalansen mellan kvinnor och män.

Vänsterpartiet har inte vad jag vet använt sig av dessa begrepp i sitt arbete och jag tror att kunskapen om att många kvinnor orienterar sig mot män och bekräftar männen för att få makt generellt är ganska låg. Särskilt bland kvinnor och män som inte är medvetna feminister.

Jag funderar över om och i så fall när jag har använt mig av heterosocialitet. Jag vet att jag inte har gjort det medvetet, men när man inte har kunskap så är det så lätt att agera utifrån osynliga normer. Därför – sprid gärna kunskap om heterosocialitet! Kunskap och synliggörande av normer som utestänger och begränsar är viktigt för att vi ska närma oss ett mer jämlikt samhälle.

För övrigt har jag gjort yoga en timme och därefter mediterat i kväll. Yogan gick riktigt bra. Är inte längre begränsad i höften och benet men däremot i rygg och axlar. Gjorde alla rörelser. Känner mg lite hoppfull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar