lördag 5 februari 2011

Hyckleri

Att hyckla är att inte leva efter den moral och de standarder man själv argumenterar för att alla ska leva efter . USA och Europa hycklar ofta när det gäller mänskliga rättigheter. Så här står det på konflikts webbsida som jag lyssnade på i morse.
” Så länge Mubaraks regim betraktades som en pålitlig och strategisk partner såg USA och Europa mellan fingrarna med brott mot vad man annars hyllar som universella värden, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Nu välkomnas demonstrationerna för demokrati och kraven på Mubaraks avgång formuleras allt tydligare, också av dem som var hans närmaste allierade. ”

Exempel på Sveriges hyckleri är t ex utvisningen av de båda egyptierna, Mohammed Alzery och Ahmed Agiza och att därefter inte beviljats uppehållstillstånd i Sverige trots påtryckningar från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter m.fl . De fördes i en nattlig och delvis våldsam aktion 2001 ut ur Sverige av CIA och fördes i ett av de ökända fångtransportplanen till Egypten, där de förhördes med hjälp av tortyr.
FN:s tortyrkommitté och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter riktade, bland många andra organisationer och personer, kritik mot avvisningsbeslutet. Mot bakgrund av den kritiken beslutade regeringen 2007 att upphäva avvisningsbeslutet från 2001 och att en ny prövning av frågan om uppehållstillstånd skulle ske.

Regeringen beslutade sedan i november 2009 att det inte finns grund för att bevilja uppehållstillstånd, efter att ha inhämtat synpunkter från Säpo. Vari Säpos säkerhetsmässiga invändningar består är hemligt. Samma säkerhetsmässiga invändningar som Säpo hade redan 2001 ansågs kvarstår.

Så kallade säkerhetsmässiga invändningar står alltså över mänskliga rättigheter, där källan till invändningarna i detta fall är Egypten som framfört att Mohammed Alzery och Ahmed Agiza var terrorister. Av konflikt i morse framgår att det är grunden till regeringens beslut. Lyssna på konflikt. Du kan också läsa om regeringens beslut på Amnestys webbsidor.

Detta är bara ett litet exempel på hyckleri . Det finns hur många exempel som helst. Diskrepansen mellan det som sägs i högtidstalen och det som görs är ofta stor. Jag tror att klyftan mellan det som sägs och det som görs är det största hotet mot vår demokrati . Det behövs politiska företrädare som står upp för sina värderingar. Sluta hyckla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar