onsdag 9 februari 2011

Frihet att välja och tvång att välja

Jag tycker det är trist att behöva välja telefonoperatör, mobiloperatör, internetoperatör, pensionsfond, tågoperatör m.m. Det som har hänt sedan alla avregleringar gjordes är framförallt att allting blivit dyrare. Likriktningen är stor mellan alla olika operatörer, det är svårt att bedöma kvaliteten och erbjudanden haglar över en. Alla erbjudanden är däremot ofta väldigt kortsiktiga, för det finns egentligen ingen som har råd att långsiktigt vara billigare, alternativt ha högre kvalitet än någon annan. Jag vill inte heller ägna en massa tid åt att välja mellan nästan lika produkter.

Däremot vill jag gärna ha frihetsgrader att välja i andra sammanhang. Skönt att ha möjlighet att välja vad jag ska äta, om jag ska gå på något kulturellt eller stanna hemma, om jag ska ta bussen, bilen eller cykeln till olika saker osv. Har tidigare skrivit om lyxen att kunna välja mellan bil och cykel på morgonen. När jag kommer till jobbet väljer varje gång mellan att gå fyra trappor till min arbetsplats eller ta hissen. Är väldigt nöjd när jag flåsat upp för alla trapporna och känner samtidigt att det är helt OK att ta hissen.

Pratade också med en ung vän om friheten att kunna välja. Hon har väldigt låga inkomster, pluggar och lever ett intensivt liv med stort ansvar. Trots att hon har fullt upp så väljer hon att jobba också ibland. Om hon var tvungen att jobba utöver allting annat så skulle hon nog inte orka. Friheten att kunna välja gör att hon precis som nog många av oss andra orkar. Tvång och måsten gör däremot att många människor tappar all sin kreativitet och mycket av livslusten.

Läste brevet om försäkringskasseutlöst depression. Så här står det bl.a.

”Mycket få människor kan leva utan inkomst. Därför försöker man jobba fast man ännu inte är frisk. Följden blir ofta en påtaglig försämring såväl fysiskt som psykiskt. Detta gör att återhämtningen tar ännu längre tid. Inte sällan utvecklas en sekundär depression, en ”försäkringskasseutlöst depression”, som är svårare att behandla än vanliga depressioner. Den oro för ekonomin som uppstår när man plötsligt finner sig stå utan eller med avsevärt minskad inkomst, är högst reell och omöjlig att bortse från. Regelverket i sjukförsäkringen motverkar i dessa fall rehabilitering och återhämtning och försvårar därmed återgång i arbete. Detta leder till ökat lidande och ökade kostnader för samhället. Sjukförsäkringen har, i dessa fall, blivit kontraproduktiv. ”

Läs hela brevet på TV4:s nyhetssidor.

För övrigt känner jag mig mer arg och har mindre ont

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar