måndag 28 februari 2011

25 år sedan Olof Palme dog

Jag har inga starka minnen av den dag Palme mördades. Då förstod jag inte vad Palme betytt med sin tydliga röst i utrikespolitiken. Jag har deltagit i demonstrationståg när vi ropat Palme och Geijer – Nixons lakejer, utifrån att jag ville att regeringen skulle markera ännu starkare mot USA:s bombningar av Vietnam. Lyssnade på P1 idag på Palmes tal 1972 när USA:s bombningar över Hanoi var som värst. I sitt tal jämförde Palme USA:s bombningar med nazisternas koncentrationsläger. Kommer också ihåg när han uttalade Satans mördare om USA-politiken. Palme var tydlig i sin utrikespolitik och idag håller jag med om det mesta han uttalade och inser att jag haft många blinda fläckar.

Tänker på alla gånger då vänstern önskat lite mer åt vänster än socialdemokratin. I kommunalpolitiken ville vi höja skatten lite mer, köpa in lite mer mark, bygga lite mer hyresrätter, ha lite färre barn per barngrupp, osv. Det är inget fel i att vilja lite mer, men det är klokt att inse när detta handlar om gradskillnader och inte om artskillnader. Likaså att politik är att tänja åt olika håll och att se positivt på att det finns andra som vill lite mer. Innan samarbetet börjat fungera mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet lyftes detta lite mer ibland fram som om vi var de goda i v och s dom onda.

Lyssnade också på P1 då Lisbeths Palme berättade om alla aggressiva brev, insändare och ryktesspridning Palme utsattes för. Han ville något med det han sa och gjorde och när hen vill tänja politiken åt vänster så kommer aggressiviteten från högern fram. En politik för förändring väcker också rädslor. Det behövs politiker som Palme som har mod och kraft att stå upp för förändringar.

Reinfeldt är i sin framtoning Palmes motsats. För att inte moderaternas politik ska väcka motstånd så triangulerar moderaterna, alltså låssas att det är arbetarpolitik som bedrivs. Reinfeldt är välpolerad och känslomässigt neutral. Det kanske säger något om dagens politiska klimat att en sådan personlighet får stort stöd. Hoppas socialdemokraterna vågar att åter välja en modig partiledare och inte en som räddhågset lyssnar in normens mitt och underordnar sig borgarnas politiska retorik.

Jag tror att min grund i vi= (VPK) och dom= (s) är ett skäl till att jag inte kände mig starkt berörd av mordet. Det var politikern Palme som var mördad och jag förstod inte hans politiska mod och betydelse för bättre utbildningssystem och jämställdhet i Sverige.

För övrigt tog jag bilen i morse och hann uträtta en del under mina drygt fyra timmar på jobbet. Orkade men inte mycket mer. Just nu känns det som magkatarr i buken och Novalucol hjälper dåligt. Men jämför jag med i fredags mår jag mycket bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar