torsdag 5 augusti 2010

Mer om ryggen och cancerns påverkan på kroppen

Nu har jag gjort hela mitt yogaprogram, som tar knappt en timme. Trots att jag fortfarande har känningar av ryggskottet gick det bra. Enda skillnaden mot när det är som vanligt är att jag inte når ner med händerna i golvet i den framåtlutande ställningen Uttanasana
utan fingertopparna förblir en decimeter från marken. Likaså att jag gör alla övningar eftertänksamt och med mer fokus på andningen. Halvbryggan gick utmärkt.

Jag funderar över metastasernas fysiska påminnelser för mig och för andra kvinnor jag träffat. Jag har mött kvinnor som utöver cellgifternas påverkan har fått problem med vätska i buken, fått tydliga känningar av skelettmetastaser utanpå kroppen och fått specifik smärta i delar av skelettet såsom i nacke och höfter. Jag har också mött kvinnor som fått svårt att andas och att svälja.

Det är vanligast att metastaser av bröstcancer bildas i skelettet. Därefter följer i lever och i lungor. Metastaserna kan också sätta sig så att de försvårar andningen och ta sig in till hjärnan. Jag har (hittills) sluppit spridning till andra delar än till skelettet. Jag märkte metastaserna genom att jag fick ryggproblem.

Jag har tidigare skrivit om hur jag känner på olika ställen av kroppen vid olika tillfällen och att jag ibland inte känner något alls. Det förändras alltså från dag till dag. Andra kvinnor jag pratat med som har metastaser har väl definierade ställen de har ont på om de överhuvudtaget känner smärta. Därutöver kan nya metastaser på nya platser tillstöta och strålning och andra konkreta behandlingar göra att smärtan avtar.

Att mina metastasers uttryck ständigt förändras känner jag alltså inte igen från andra kvinnor jag pratat med. Jag undrar vad skillnaden beror på? Har det betydelse att jag gör yoga och jympar? Kan jag påverka metastaserna genom att inte för mig själv definiera var de sitter och om de gör ont på vissa definierade platser?
Jag återkommer ständigt till funderingar om mina möjligheter att påverka min hälsa. Se ”Dagens behandling och möjligheter att påverka sjukdomen” och ”Hur mycket kan jag påverka min hälsa”.

Om du som läser detta också har metastaser och också känner hur det växlar från dag till dag och från plats till plats kan du väl lämna en kommentar eller mejla mig uppsalafeminist@hotmail.com och berätta. Berätta gärna överhuvudtaget hur det är för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar