torsdag 15 juli 2010

Moralpredikan och statistik

Jag känner mig stolt och nöjd över att ha åkt mycket tåg och lite bil i sommar. Det är en härlig känsla att gå i väg till tåget, med hela packningen på ryggen, vilket jag gjort flera gånger i sommar. Idag har jag cyklat mer än 4 mil tur och retur till en kompis i Dragby. Det känns också bra.

Skälet till att jag mår bra av att inte åka bil är dels att jag känner mig stark och fri, dels att jag inte bidrar så mycket till utsläppen av klimatgaser. Hade jag sämre hälsa och var beroende av bilen för att ta mig iväg till för mig viktiga saker skulle jag säkert också känna mig nöjd med detta. Allt är relativt eller uttryckt på annat sätt beroende av omständigheterna. Jag anser att vi alla har ansvar för både utsläppen av klimatgaser och för vår egen hälsa för jag är en etik- och moraltant.

Min moralpredikan:
Jag har ett ansvar som en del i ett kollektivt ansvar för livets överlevnad på jorden. Det finns många viktiga frågor där jag enbart kan bidra som påtryckare och där makthavare har ansvaret för en mer hållbar utveckling. Även om mitt liv inte blir så långt och jag har mina egna svårigheter att bära, så har jag ett ansvar för att dra mitt strå till stacken. Men mitt ansvar att bidra innebär också att jag måste välja bort och prioritera. Om jag försöker ta större ansvar än jag orkar och hinner så tar jag inte ansvar för min egen hälsa och blir nog också en odräglig person att umgås med. Därför – lagom är bäst.

Jag har letat efter särskild statistik om individualismen och religiositet bland befolkningen i olika länder på Gapminder men inte lyckats hitta det jag letat efter.

Däremot hittade jag statistik över fossila koldioxidutsläpp i Sverige 5,6 ton/person, i USA 19 ton/person, i Kina 4,7 ton/person och i Mosambique 0,1 ton/person.

Jag har också jämfört antal kvinnor som får bröstcancer och som dör av bröstcancer i olika länder. Det märks att bröstcancer har med livsstil att göra och också att högre andel kvinnor blir botade i rika länder. Antal som får bröstcancer per 100 000kvinnor: i Sverige 88 kvinnor, i USA 101 kvinnor, i Kina 19 kvinnor och i Mosambique 3,9 kvinnor

Moralpredikan: Ät sund kost och motionera

Antal som dör i bröstcancer per 100 000 kvinnor: i Sverige 15 kvinnor, i USA 17 kvinnor, i Kina 5,5 kvinnor och i Mosambique 2,8 kvinnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar