lördag 22 maj 2010

Spökskrivare och Friskis o Svettis

I förmiddags var jag på ett medeljympapass. Det fungerade alldeles utmärkt, så nu är jag riktigt lycklig. Härligt att kunna hoppa, studsa och springa. Tror att fötterna också tålde detta.

Satte på radion när jag kom hem och duschade. Det var Medierna på P1 och handlade om manipulerade vetenskapsnyheter i kända tidskrifter. Läkemedelsindustrin använder s.k. spökskrivare för att placera positiva artiklar om sina läkemedel i vetenskapliga tidskrifter. Spökskrivaren som skrivit artikeln syns inte med namn utan istället har en forskare mutats att sätta sitt namn under. Biverkningar av läkemedlen framgår inte av artiklarna och positiva egenskaper framhävs. Systemet finns också här i Sverige. Hur mycket kan vi lita på rapporterna om mediciner, cancerrisker och andra vetenskapsnyheter, när dessa artiklar sedan citeras flitigt i alla media. Läkemedelsindustrin har kapat den vetenskapliga processen och vilseleder systematiskt människor. Så mycket som mellan 5 och 10 procent av artiklar om läkemedel är på detta sätt manipulerade. Läs och lyssna på P1 Medierna

Tidigare ägde staten läkemedelsföretag i Sverige. Nu känner jag inte till några offentligt ägda läkemedelsföretag. Girighet och vinstintressen styr företagens agerande. Börsvärde och vinstutdelning blir viktigast, inte etik och moral. Jag vill istället ha offentligägda läkemedelsföretag som utvecklar mediciner i syfte att hjälpa mänskligheten till ett bättre liv. Det är fel att vinstintressen styr, när många människor är helt beroende av vissa läkemedelsföretag för att överleva sina sjukdomar.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Dr Annika Dahlqvist skrev ett inlägg om medicinska spökskriverier, också med hänvisning till radioprogrammet P1 Medierna.

    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/sp%C3%B6kskrivning1

    /Kvinnlig 40-talist

    SvaraRadera